Sluiten
 

Erfgoedbestemming

Onze streek Vallées et Plateau d'Ardenne heeft een rijk architecturaal, industrieel en religieus patrimonium. Een plek om te delen, een plek waar onze schatten gewoon liggen te wachten op geïnteresseerden en gepassioneerden !

Vue aérienne Rocroy

Bewonder deze unieke Franse stad met haar stervormige vestingwerken: Rocroi. Zij heeft met haar befaamde veldslag tegen het Spaanse leger de geschiedenis van Frankrijk hertekend! Het museum in de stad vertelt je alles over deze 'bliksemaanval' van 19 mei 1643 die ervoor zorgde dat de hertog van Enghien beroemd werd en voortaan werd aangesproken als de Grote Condé. Een diaporama met 2500 loden figuurtjes dat het slagveld voorstelt, wekt nieuwsgierigheid bij groot en klein. Enkele kilometer verder ligt Rimogne: een belangrijk centrum van leisteenontginning in Frankrijk. In het 'Maison de l'Ardoise' kom je alles te weten over het opdelven van dit vermaarde erts en over de moeilijke levensomstandigheden van de arbeiders in die tijd. In de Maasvallei maakt de metaalnijverheid integraal deel uit van het industrieel erfgoed. Na een bezoek aan het museum van de Ardense metallurgie in Bogny-sur-Meuse waar de geschiedenis van de ijzerbewerking uit de doeken wordt gedaan, hebben het palwiel en het parcours van Paulin voor jou geen geheimen meer! Het is ook in Bogny-sur-Meuse dat hartstochtelijke aanhangers van geologie en paleontologie - op Ardens, Frans en wereldvlak - een verbazingwekkende expositie over mineralen en fossielen van de Ardennen hebben opgezet in een oud herenhuis. Een absolute aanrader! We kunnen niet van de Ardennen spreken zonder het te hebben over bossen! In Renwez staat een museum dat de naam draagt van zijn oprichters, Janine en Henri Vastine. Het bezoek verloopt gedeeltelijk binnen in het (houten) gebouw, met gereedschap en museumregisters, en gedeeltelijk buiten, langs een parcours van 1,8 km dat hulde brengt aan de vroegere houtambachten ... Tip: een paar meter verderop kom je bij het 'Maison du Parc' dat onlangs werd ingehuldigd.

In Montcornet steken de ruïnes van het oude feodale kasteel uit over het mooie Ardense dorp. Een bezoek aan dat kasteel is een must! Als je met het gezin komt, krijgen de kinderen een perkament waarmee ze deze magische plaats op ludieke wijze kunnen ontdekken. Er worden soms 'escape games' georganiseerd, en dat is hiervoor de ideale plek! Beneden aan het kasteel, Mont Cornu: de vereniging 'Montcornet Remonte le Temps' ijvert al jaren voor de bouw van een historisch dorp. Missie volbracht! Wie heeft nog nooit van tijdreizen gedroomd? Wel, die droom wordt werkelijkheid als je deze vijf dorpen bezoekt: Galliërs, Romeinen, Karolingers, Merovingers en de middeleeuwen. Er vinden jaarlijks op vaste tijdstippen evenementen, shows ... plaats. Sinds de zomer van 2020 worden er ook rondleidingen georganiseerd. Kom langs, de gidsen ontvangen je met plezier.

Montcornu

Wat het religieus erfgoed betreft, moet de streek van Vallées et Plateau d'Ardenne beslist niet onderdoen. Op de oevers van de Semois (Semoy), in Monthermé, ligt de abdij 'Saint-Rémi de Laval-Dieu'. Deze werd in de 12e eeuw gesticht door de premonstratenzers en heeft heel wat aanpassingen ondergaan als gevolg van de vernielingen tijdens de vijandelijke doortochten in deze grensstreek. Vandaag wordt de abdij onderhouden door vrijwilligers die met heel wat ideeën op de proppen komen om op deze mooie plek opnieuw kloosteractiviteiten in te voeren: er werd een groentetuin aangelegd die vroeger de tuin van de 'pastoor' werd genoemd, met onder meer medicinale planten. In de zomer worden de geoogste groenten verkocht aan het publiek tijdens de openingsuren van de abdij. Recent: de opening van een 'apothicairerie' (oude apotheek) die je tijdens je bezoek kunt verkennen, de aankoop van een appelpers ... In Monthermé kun je ook de 12e-eeuwse kerk Saint-Léger gaan bewonderen. Ze bezit nog een paar mooie muurschilderingen. In het gehucht Les Hauts-Buttés, in de gemeente Monthermé, is er sinds de 18e eeuw een heiligdom gewijd aan Antonius van Padua. Deze plek is elke dag geopend en wordt druk bezocht door bedevaarders. De muren van de kerk zijn bijna volledig bedekt met votiefbeelden die als dank aan de Heilige Antonius werden geschonken. In Bogny-sur-Meuse, fusie van 3 gemeenten: Chateau-Regnault, Levrèzy en Braux. In deze laatste tref je een van de oudste kerken van de Maasvallei aan: de kapittelkerk Saint-Vivent. Ook de moeite voor wie van religieus erfgoed houdt: de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Renwez, de kapel van Maria Magdalena in Montcornet, de kapel van de Drie Maria's (Giraumont) in Saint-Marcel. In Laval-Morency: de versterkte kerk Saint-Etienne.

Abbaye Laval-Dieu

Als herdenkingsgebied heeft de streek van Vallées et Plateau d'Ardenne ook een beladen verleden van veldslagen en oorlogen. Opdat de nieuwe generaties niet zouden vergeten wat onze voorouders hebben meegemaakt en om het aan hen uit te leggen, zijn er deze herdenkingsplaatsen, plekken om te herinneren en om door te vertellen ... De gedenksteen van de veldslag van Rocroi in 1643 staat in Sévigny-la-Forêt, in het gehucht Rouge-Fontaine. De Spaanse soldaten legden daar hun wapens neer na de overwinning van het Franse leger. In Les Mazures werd een herdenkingspad 'Le Judenlager' aangelegd. In de donkere uren van de Tweede Wereldoorlog deed deze plek inderdaad dienst als werkkamp: 11 borden over een afstand van 500 m schetsen deze tragische periode. In Monthermé, rond de 'Roche aux 7 Villages', kun je militaire verdedigingswerken zien uit mei 1940 (uitleg beschikbaar bij de bezoekersbalie van Monthermé). In Les Vieux-Moulins de Thilay, een belangrijke trefplaats van het Ardense Verzet, nodigt een bord op het huis van Marguerite Fontaine je uit tot een moment van bezinning. Een paar honderd meter verderop staat het gedenkteken 'Mission Citronnelle': een leisteenblok in het midden van een open plek, opgericht in 1944 op initiatief van de oude verzetsstrijders.

En als het erfgoed onder de aandacht wordt gebracht via thematische wandelingen ... In Renwez nodigt het parcours 'Les Métiers d'Antan' van 6 km uit tot stappen: de klompenmaker, de ploeger, de hofsmid ... Terwijl je door de kleine en grote straten van het dorp wandelt, zie je taferelen met houten personages die de plattelandsberoepen aanschouwelijk maken. Je zult onderweg ook vier atypische washuizen tegenkomen, gevoed door nooit opdrogende bronnen van helder water. Deze oude wasplaatsen dragen bij tot de charme en de authenticiteit van het dorp Les Mazures. Monthermé is ook een stad met een belangrijk industrieel en sociaal verleden: twee parcours - eentje van 3,5 km en een tweede van 4 km - voeren je op een gezapig tempo langs La Girouette, het Maison du Peuple, het Château Ména ... Deze toeristisch-historische wandelingen worden uitvoerig beschreven in een folder die je kunt ophalen bij de bezoekersbalie. In Bogny-sur-Meuse, in de wijk Chateau-Regnault, op de linkeroever van de Maas, tegenover de Vier Heemskinderen, is het kleine dal 'La Grosse Boutique' de ideale plaats om het metallurgische verleden van de Ardennen te herontdekken. Een plek om te delen, een plek waar onze schatten gewoon liggen te wachten op geïnteresseerden en gepassioneerden!

Renwez