Sluiten
 

La Boucle de Monthermé

Incontournable
De befaamde 'Boucle de la Meuse' van Monthermé: één van de parels van de vallei, bekend tot ver buiten de grenzen. Dankzij het overstek van Monthermé openbaren zich aan jou een uniek landschap en adembenemende vergezichten.
Monthermé
De oorsprong van de naam 'Monthermé' vind je in geschreven Latijnse vorm terug in de charters van het cartularium van de Abdij van Laval Dieu. Het oudste charter wordt bewaard in de departementale archieven en dateert van 1141. Hierin staat 'de Monte Hermeri'. In 1264 vind je in het oude Frans 'de Monthermeis'. Monthermé wordt courant gebruikt sinds de 16e eeuw. Voor de etymologie van dit samengestelde woord moeten we te raden gaan bij het antieke Latijn, met name bij de woorden 'mons, montis' - een berg - en 'hermus of heremus' wat betekent 'niet-bebouwde gronden die aan niemand toebehoren'. Monthermé komt van 'Mont hermes', ontstaan uit deze mix van een antiek druïdengebruik en het Latijn dat door de Romeinen werd ingevoerd. Het woord 'hermes' moet worden geïnterpreteerd volgens de betekenis die eraan werd gegeven door de eerste Keltische bewoners. Zij kwamen aan land op de linkeroever van de Maas en keken recht op de berg die voor hen lag. Deze strekte zich uit van Les Écailettes tot Roma en bestond oorspronkelijk alleen uit bos, 'de berg van niet-bebouwde gronden die aan niemand toebehoren'.

Praktische informatie

08800 MONTHERME 

 

 Monthermé fait partie des 14 villages sélectionnés pour représenter la région Grand Est au concours de l'émission de télévision "Le Village Préféré des Français", animée par Stéphane BERN.

Nous comptons sur vous, pour faire rayonner notre commune, les Ardennes et la Région Grand Est !

👉 Vous pouvez voter sur le lien :

➡️ ftvetvous.fr/levillage

En flashant le QR Code

➡️ ou par téléphone au 32 45

affiche
image
Stéphane Bern