Sluiten
 

Natuurbestemming

In het hart van het Regionaal Natuurpark de Ardennen verrast de streek van Vallées et Plateau d'Ardenne je met haar gevarieerde aanbod van landschappen. Het Plateau van Rocroi met een bijzonder interessante fauna en flora. De Vallei van de Maas met adembenemende uitzichten. De talrijke wandel-, fiets- en trailparcours bekoren groot en klein.

Roc la Tour

Vanuit Monthermé vertrekken heel wat wandelcircuits, bijvoorbeeld het 'Circuit de la Roche' (7 uur) dat start op de Place Jean Baptiste Clément waar je gratis kunt parkeren. In ongeveer tweeënhalf uur bereik je de bergkam die uitsteekt boven de stad en waar er op jou een prachtig vergezicht wacht. Andere tochten vind je in het trailgebied. Er zijn kaarten verkrijgbaar bij de Dienst voor Toerisme: 'Chouettes Balades dans les Vallées de Meuse et Semoy' (leuke tochten in de valleien van de Maas en de Semois): kaart van de bewegwijzerde paden in onze streek, kost 2 euro; losse fiches met parcours die vertrekken aan de Dienst voor Toerisme en het Museum van de metallurgie, 1 euro het stuk. 'Les Chouettes Balades' (leuke tochten): 9 fiches over elke gemeente, in een geplastificeerd mapje, 5 euro. In 'Les Ardennes à Pied' (de Ardennen te voet) vind je wandelingen die het hele departement bestrijken, 15 euro.

Gaan vissen De Ardennen, bekend om de grootse bossen, bevatten ook heel wat waterlopen: de majestueuze Maas, de kronkelige Semois (Semoy) en hun zijrivieren die door ingebedde valleien stromen. Je kunt er naar hartenlust gaan vissen. Ieder een eigen stijl en zeker ook ieder een eigen vissoort! Met 2950 kilometer beken en kleine rivieren verspreid over het departement zal de eerste visteeltcategorie het hart van de forelvissers sneller doen slaan. De beekforel is de meest emblematische vis van de bergstromen en de bosbeken. Deze riviervis vertoeft in het gezelschap van de donderpad, de beekprik en de ellerling. Meer stroomafwaarts tref je in sommige rivieren prachtige vlagzalmen aan, en ook barbelen en grondels. Deze kleine waterlopen zijn rijk maar ook heel kwetsbaar, respecteer dus de ecosystemen. De belangrijkste stromen van tweede categorie van het departement zijn de Maas en de Semois (Semoy). In totaal 750 strekkende kilometer. Het gaat om vaak brede en diepe stromen en rivieren die in de vlakte vloeien. Hun bodems van modder, zand en leem zijn dikwijls bedekt met algen en waterplanten. Je vindt er zeer gevarieerde vispopulaties en deze rijke wateren staan borg voor een intense visproductiviteit. Snoeken, meervallen, rivierbaarzen, zanders en andere carnivoren kunnen zich hier tegoed doen aan voorns, alvertjes, brasems of hesselingen. Lac des Vieilles Forges Ook onze watervlakken die vele hectaren bestrijken, lenen zich uitstekend tot alle soorten visvangst in een uniek en rustgevend natuurlijk kader. Geweldige momenten gegarandeerd aan het 'Lac des Vieilles Forges' dat vooral in de smaak valt omwille van de prachtige karpers die aan je hengel bengelen.

Pêcheur lac des Vieilles Forges Jm Lecomte

De streek van Vallées et Plateau d'Ardenne telt heel wat moerasland. Midden in het Ardense massief, op een hoogte van 470 m, ligt het 'Marais des Hauts Buttés' dat bestaat uit een open plek van 30 hectare die begroeid is met vochtige veenheide. De speciale ecologische omstandigheden van deze plekken bevorderen een vegetatie die wordt gedomineerd door veenmos, blauwe bosbes, struikhei en pijpestrootje. Wilgen, berken, dennen en zwarte elzen zijn aan een stille opmars bezig. Het veen van Gué d'Hossus is een kwetsbaar gebied met een zeer gediversifieerde flora en fauna. Zonnedauw, veenorchis, een alpenwatersalamander en allerlei soorten libellen ... het oog wordt verwend, maar blijf altijd mooi op de vlonders! Wie met een gids op avontuur wil gaan in het Regionaal Natuurpark de Ardennen kan dit met de organisatie 'Les Rendez-vous du Parc'. Zij organiseren uitstapjes in het groen.

Droséra petite plante carnivore