Sluiten
 

Bestemming rijk aan legendes

Bestemming rijk aan legendes ... en mysteries van het Ardense woud. Onze streek staat bol van de legendes, denk maar aan de Vier Heemskinderen, 'Les Dames de Meuse', 'Roc-la-Tour' en vele andere ... Benieuwd? Geef je dan over aan een betoverende en authentieke ervaring en trek erop uit om onze talrijke legendes te ontdekken.

paysage

De Ardense legendes zijn ontstaan tussen de 6e en 9e eeuw, in de valleien van de Maas en de Semois (in Frankrijk: Semoy), diep in het grote bos dat zijn naam aan de streek heeft gegeven (Arduen = 'donker bos' in het Keltisch). Een mythisch bos dat door 'magische' rivieren en beekjes wordt doorkruist en waar mysterieuze vormen uit de natuur de mens wonderlijke verhalen in het oor hebben gefluisterd. Er wordt wel eens gezegd dat hier onder elke steen een legende verborgen ligt. Je komt oog in oog te staan met bovennatuurlijke machten, Maugis de tovenaar, het Ros Beiaard; en op een hoogte van 400 m zie je het kasteel van de duivel, steunend op overblijfselen van kwartsiettorens (Roc-la-Tour in Monthermé). Zonder hierbij de legende van 'Les Dames de Meuse' (in het dorp Laifour) te vergeten en de site van de Vier Heemskinderen in Bogny-sur-Meuse, waar tijdens de zomer een klank- en lichtspel wordt opgevoerd, 'La chevauchée fantastique' , dat het verhaal van deze rebelse ridders vertelt.

Statue des 4 fils Aymon à Bogny sur Meuse

HET ROS BEIAARD Het Ros Beiaard is een legendarisch roodbruin paard dat ontsproten is aan de vele 'chansons de geste' (heldendichten) uit de christelijke middeleeuwen. De oudste versies gaan terug tot de 12e eeuw en waren behoorlijk populair tot de 19e eeuw. Deze teksten, en vooral die van de Vier Heemskinderen, schrijven het paard toverkrachten en een bovennatuurlijke afkomst toe: de zoon van een draak en een slang, van een vulkanisch eiland bevrijd door tovenaar Maugis. Karel de Grote schonk het aan Renaud de Monteban, de oudste van de Vier Heemskinderen. Het Ros Beiaard stond bekend om zijn kracht en zijn intelligentie en kon de vier zonen tegelijk op zijn rug nemen, waardoor ze wisten te ontsnappen aan de woede van de koning. Het aan Karel de Grote als blijk van vrede uitgeleverde paard werd in de Rijn gegooid (of de Maas, afhankelijk van de folklore en latere literaire versies), met een molensteen rond de nek. Maar het Ros Beiaard slaagde erin vrij te komen en dwaalt, volgens de legende, sindsdien rond in het Ardense woud, waar je het bij elke zonnewende kunt horen hinniken. Dit paard, waarschijnlijk het meest befaamde sinds de middeleeuwen, speelt een belangrijke folkloristische rol, vooral in de Belgische en Franse Ardennen, in het bijzonder in de buurt van Bogny-sur-Meuse, Luik en Dinant. Nog volgens de legende zou de Rots Bayard zijn gespleten door een trap van zijn hoeven. Talrijke plaatsnamen met erin 'Pas-Bayard' of 'Saut-Bayard' zouden naar het Ros verwijzen.

Les Dames de Meuse à Laifour
paysage
Tarte au sucre
Château de Montcornet